Pengikut

Sabtu, 30 Mei 2009

SEPETANG DI OLD TOWN COFFEE???







PETIKAN DARI HARIAN METRO :28 MEI 2009

"KUALA LUMPUR: Berhati-hati apabila menjamu selera di restoran milik pengusaha bukan Islam berikutan siasatan pihak berkuasa mendapati ada antara sijil halal yang tertera pada premis perniagaan berkenaan palsu dan dibeli daripada pihak tertentu pada harga mencecah RM5,000 sekeping semata-mata untuk menarik kedatangan orang Islam menjamu selera di premis mereka.Difahamkan, penyebaran sijil akuan halal itu mendapat permintaan tinggi di kalangan pengusaha restoran milik bukan Islam bermasalah berikutan pemilik tidak perlu mematuhi syarat dan prosedur pensijilan halal yang ditetapkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sebelum ini.
Berdasarkan siasatan, sijil akuan halal yang tidak diiktiraf Jakim itu kini dimiliki hampir 50,000 premis makanan terutama pengusaha restoran bukan Islam di seluruh negara.Jurucakap Halal Industry Development Corporation (HDC) berkata, pemantauan dan siasatan dilakukan di beberapa premis makanan mendapati sijil halal tidak sah berkenaan diedarkan individu tertentu yang menjualnya untuk mendapatkan keuntungan lumayan."


ALAMAK...baru aku port kat old town white coffee (bukan kopitiam arrr) minggu lepas..hmmm..nie yang ragu2 nie..mulalah pikir macam2...patutlah roti bakar demo2 sedap2..siuttt...alahai..Selama nie memang aku ok je makan ROTI BAKAR dan minum kat sana,,,tapi bila baca berita semalam..rasa was2 plak..hmmm..fikir2 dan renung2lah..pas nie kena berhati2 ..lah..Citer kedai kopitiam memang dah lama zieha dengar yang makanan dia tak halal..cuma coffee je yang halal..So kawan2 sekalian..apa pendapat korang ye..???

7 ulasan:

  1. tu ler kak zieha...Ummi pun dah lama meragui kopitiam nie...Hubby lagi ler...kalo ajak dia kata apa...ingat kita ada anak. Kita tak pasti betul ker halal. Sian kat anak! huhuhu...insap hambo... :)

    BalasPadam
  2. ni yg selalu kuar kat iklan tv3 tu kan..baru jer noy plan nak gi in july ni nanti

    BalasPadam
  3. zieha-liana
    nak wat camne, skrg byk restoran dan stall makanan tokeh dia cina..kadang2 terkilan gak orang melayu kita nie..napelah niaga tak produktif mcm cina..huhuhuhu,apa2 pun masa akan datang kena aware skit..kalau confirm cina masak mmg tak pangkah arr

    BalasPadam
  4. zieha-noy
    yup thats right:)

    BalasPadam
  5. zieha=liana
    uihhh pembetulan pd komen sebelumnya....(edit)kalau cina masak memang k.zieha pangkah..loya plak rasa tekak nie:(

    BalasPadam
  6. Kita bakor roti sdiri kat umah jerlah kak zieha...

    BalasPadam
  7. zieha-nurul
    hehehe..bakar roti kt umah mmg dh biasa..kadang2 nk rasa aroma roti bakar yang lain..:P

    BalasPadam

anda suka?teruja?pelik?prihatin?sedih?gembira?excited?
geram? benci? ingin tahu? apa lagi silalah mengomen .. :)