Pengikut

Ahad, 8 November 2009

KENAPA LAIN?



Bagi kawan-kawan yang dok kat pantai timur
mesti pernah makan sata..
kalau mereka yang bukan berasal dari sini
mungkin tak pernah makan..
dan heran
apa ke benda nie..???
Inilah ikan yang telah dilenyekkan..pas tu
dibakar dgn daun apa tah..hehehe


Masa zieha first time datang kat kuantan..
rasa nak muntah makan benda nie..
bukannya apa ..sebab rasa hanyir...
DAN sehingga sekarang..
sata kat kuantan nie
kurang gah,,berbanding dengan
sata di kemaman dan terengganu
TAK TAHULAH kenapa
berbeza sungguh RASA dan NIKMATNYA


Dulu masa mula2 makan..sata kat kuantan
penuh gan INTI KELAPA...satu isi ikan pun tak de..
SEKARANG..adala nampak perubahan..
Banyak la gak letak ikannya..
TAPI..tetap tak lawan
SATA KEMAMAN GAN TERENGGANU

mmg besh giler..
nyum..nyumm
sama la gak macam keropok..
KEROPOK TERENGGANU
gak yang sedapnya...
hehehe...


wahai kawan2 ganu kite..
APA RAHSIA KESEDAPAN
SATA, OTAK2 DAN KEROPOK KORANG HA...
hehehe,,siapa nak jawab tuh...kekekekee

17 ulasan:

  1. rahsianya senang je...cz ikannya segar n byk.tu yg sedap n gebuzzzzz....tmpt lain..ikannya kurenggggg!!!!

    BalasPadam
  2. suka sata ni ish..xsabau nk g ganu nk mkn sata

    BalasPadam
  3. Pengakuan zureen..Tak pernah sekalipun makan sata ni..

    Camne agaknya rasa nya???

    BalasPadam
  4. kak...
    tak pnah tau pun pasal sata ni.....
    tak pnah mkn...tk pnah tgk...

    BalasPadam
  5. hai zieha, sori lama tak menjengah kat sini...

    dilla pun paling suka sata n kepok ganu..mmg mabeles n tak leh lawan kat tmpat lain..

    ohhh...terliur lak nk mkn benda nih bile zieha citer..

    BalasPadam
  6. sata kat KELANTAN pun tak kurang sedapnya.. sila la dtg cuba!!

    BalasPadam
  7. HEHEHEHE...MEH KWN GANU KITER NK MJWAB NI.... HEHE..LYA PON XTAU GAK SBNARNYA.. TP MAK MENTUA MMG PNDAI BUAT... DIA LTK IKN BYK... PMILIHAN JNIS IKN PUN PTING DLM MYEDAPKNNYA.. TP X PASTI AH IKAN APE.... IKAN TU PLOK JGN LA IKN LAMA... KALU KAT KUALA KMN,, KDAI AZIZ SATAR..... SGT2 LA FAMOUS... SLALU FULL.... MCM ADER SITU... OTAK2 BLAH CNI PON X SAMA DGN JOHOR.. JAUH SGT BEZANYA..

    BalasPadam
  8. zieha-nza

    tu la pasal..yang heran nya kat ktn nie dkt gan laut..ikan pun byk..dan boleh sgt nak buat ikan yang fresh2..agaknya diaorg nie amik ikan last gred kot utk buat sata..ataupun mmg tak pandai buat sata..hahahaha

    BalasPadam
  9. zieha->nana

    nana nie org ganu ke...??
    mmg sedap kan sata nie..tak puas mkn..hehehe

    BalasPadam
  10. zieha-> zureen

    mmg sedap..walla..klau dtg ke area2 ganu n kemaman..jgn lupa utk pekena sata gan otak2..kalau kat kelantan..tak pernah plak zieha try ..TAPI..kalau kat kuantan..tak yah lah cuba mkn..sebab mmg tak SEDAP:((
    (kadang2 tu terpaksa beli sebab teringin nak makan..hehehe..walaupun tak sedap..)

    BalasPadam
  11. zieha->tukang cerita

    hmmm..nnti visit la kat area pantai timur(speacially kat ganu..bukan kuantan ye..sbb sata dia tak sedap)..Ajakla en hubby sekali-skala gie holiday kat sana..pekena
    sata, otak n keropok..mmg marvelesss:)

    BalasPadam
  12. zieha->dilla

    betul tu ..mmg marbeles n sedap kan sata kat ganu..kalau terliur tu tak dapat nak nolongnya..nak hantar sata kuantan..tak sedap la plak..wakakakakaka:P

    BalasPadam
  13. zieha->zaza

    salam zaza..soweyy la tak selitkan kelantan punya sata..sbb tak pernah try makan sata dr sana..sedap erkkk..??Nnti zieha dtg sana leh la try..kat area mana sata yg sedap tewww..??? hehehehe

    BalasPadam
  14. zieha->lyafrina

    salam lya..untung la kan mak mertua u pandai buat..tapi zieha rasa mesti ada something speacial yang dimasukkan dlm sata..selain dr ikan fresh kann...sebab mmg betul2 lain la..mmg marbelesss sata gan otak2 kat sana:))

    BalasPadam
  15. zieha....koi ni berdekatan tau dgn lya tu...ha meh sini koi nak promote gak..kpd kawan2 blogger teringin makan sata dan kepok lekor yg mantopsss...boleh la roger sy dan lya (ops lya sori)....roger la asha...kita pekena sata dan kepok lekor kat kuala kemaman yg mantops....mcm lya ckp kat aziz satar tu glamer...tapi lya...asha suka makan tmpt lain...lagi mantops...aziz satar tu glamer sbb nama je...ermmm tapi ada kedai yg biasa2 je...tapi sedap yakmat....

    oh ye nak tau resepi jadi sedap ye...satu bahan resepi nak bgtau kena charge rm5 tau...ehehehehehe ok tak? muahahaha...(actly asha pun bkn tahu bahan2 je..tau makan je..asha org phg daaa...mana tau) dah dah jgn ada plak yg calling2 tanya bahan...tapi call nak p pekena sata...koi leh bawak kan..ek...janji dari kalangan bloggers la...

    BalasPadam
  16. hehehehe... btl la kater asha tu.. aziz satar tu mmg glamer dgn org2 luar dr trg.. tp lya pon ade gerai pilihan y tsendiri..y bg lya lg best.. pon gerai biasa.. tp sajer la promote aziz satar tu...cz snang org nk pegi... gerai biasa y lya slalu g tu pon... xtau nama ape gerai tu,nak promote pon ssah... asha jom kita date kat gerai satar.. duk sedaerah.. rmh pun dkat bangat.. tp x pernah jumpa...

    BalasPadam

anda suka?teruja?pelik?prihatin?sedih?gembira?excited?
geram? benci? ingin tahu? apa lagi silalah mengomen .. :)